Tóth István szobrai – A tárlat a Schrammel-kiállítótérben nyílt meg

Tóth István Szombathelyen született szobrászművész és Garas Kálmán fotóiból nyílt a szobrászművészre emlékező kiállítás csütörtök délután a Schrammel-gyűjteménynek is otthont adó Éva-malomban.

A Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület (TIT) Tóth István Baráti Köre és a Savaria múzeum közös kiállításmegnyitóján Czenki Zsuzsanna, a Savaria múzeum általános igazgatóhelyettese köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, a TIT és a múzeum missziója közös: a helyi történelem és identitás megismertetése a fiatalabb generációval.

Beszéde után Wiktora Antal, a Tóth István Baráti Kör elnöke mutatta be a művész munkásságát. Megtudhattuk, hogy az ő keze munkáját dicséri Szombathelyen Szily János és Horváth Boldizsár szobra, illetve a székesegyházban lévő Szent Márton-herma, a városháza famunkái, de ő alkotta az első világháború áldozataira emlékező sárvári huszárszobrot is. A világszinten is elismert művész számos köztéri alkotást készített a fővárosban is. Tóth István szobraiból, kisplasztikáiból és érmeiből, valamint Garas Kálmán fotóművésznek a szobrász alkotásairól készült fotóiból öszszeállított tárlat augusztus 21-ig látogatható az egykori Éva-malomban.

Forrás: https://www.vaol.hu/helyi-kozelet/2022/07/toth-istvan-szobrai-a-tarlat-a-schrammel-kiallitoterben-nyilt-meg-fotok